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QUESTION PRESENTED: 

Does 38 U.S.C. § 3677(c)(7), which provides that "[nlo course of training will be 
considered bona fide if given to an eligible veteran or person who is already qualified by 
training and experience for the job" preclude approval of an on-the-job training (OJT) 
program for employees of State approving agencies (SAA) who are identified by 
contract as professional staff members responsible for approving programs of education 
or training? 

Held: 

Section 3677(c)(7) precludes approval of an OJT program for SAA employees who are 
identified by contract as professional staff members responsible for approving programs 
of education because these employees are already qualified by training and experience 
for the job. Because we have determined that all professional staff members 
responsible for approving programs of education or training are already qualified by 
training and experience for the job and, therefore, are not eligible for participation in an 
OJT program, it is not necessary to address the additional questions presented in B1 
and B2 of your request. 

Discussion: 

1. State approving agencies (SAA) are created or designated by the chief executive of 
a State for the purpose of carrying out the provisions of chapters 34, 35, and 36 of title 
38, United States Code. These chapters, together with chapters 30, 32, and 33 of title 
38, govern the provision by the Department of Veterans Affairs (VA) of educational 
assistance benefits to eligible individuals, including, as an essential element, the 
approval of courses of education, programs of apprenticeship, and on-the-job training 
programs. An eligible individual may receive benefits under these chapters only if the 
course of education, program of apprenticeship, or on-the-job training program is 
properly approved by an SAA, or by the Secretary of Veterans Affairs, in certain 
specified circumstances. The Secretary is required to coordinate approval activities 
and, under 38 U.S.C. § 3674, may enter into contracts with SAAs to pay reasonable and 
necessary expenses of salary and travel of employees employed thereby. Pursuant to 
annually-executed contracts, SAAs across the country have assumed responsibility for 
all duties necessary for the inspection, approval, and supervision of courses or 
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programs, or tests pursued by eligible individuals under chapters 30, 32, 33, 34, 35, and 
36 of title 38, United States Code, offered by qualified educational institutions and 
training establishments. Each SAA contract provides personnel standards, and requires 
the use of "fully qualified personnel" in order to receive reimbursement of expenses from 
VA. 

2. A program of training on the job may be approved when "the job which is the 
objective of the training is one in w~lich progression and appointment to the next higher 
classification are based upon skills learned through organized and supervised training 
on the job and not on such factors as length of service and normal turnover" and other 
provisions are met. 38 U.S.C. § 3677(a) (emphasis added). In addition, 38 U.S.C. § 
3677(c)(2) requires that the job be one that customarily requires full-time training for a 
period of not less than six months and not more than two years. Furthermore, section 
3677(c)(7) provides that "no course of training will be considered bona fide if given to an 
eligible veteran or person who is already qualified by training and experience for the 
job." Section 3677 was added by House and Senate conferees as part of the Veterans' 
Pension and Readjustment Act of 1967, Pub. L. No. 90-77, title III, § 304(d), 81 Stat. 
178, 186-188. (emphasis added). It allowed an eligible veteran to receive a training 
assistance allowance while pursuing a program of apprenticeship or a program of other 
training on the job approved by an SAA. In enacting the new program of on-the-job 
training, the conferees intended that such new program be approved "only in those 
fields that offer worthwhile knowledge and skills ordinarily obtained through the 
educational process leading to an accepted training objective and which will not have 
the attributes of a wage subsidy." S. Conf. Rep. No. 90-554, reprinted in 1967 
U.S.C.C.A.N. 1493, 1512-13. (Emphasis added). 

3. Section 3674(a)(1) of title 38, United States Code, authorizes the Secretary to enter 
into contracts or agreements with State and local agencies to pay for SAA employees' 
reasonable and necessary expenses of salary and travel. The "reasonable and 
necessary expenses" are further described as those expenses incurred in ascertaining 
the qualifications of educational institutions for furnishing courses of education under 
chapters 30 through 36 and in the supervision of these educational institutions. 
Pursuant to 38 U.S.C. § 3674A(a)(4), VA and the SAAs, together, must prescribe 
prototype qualification and performance standards for SAA personnel carrying out the 
approval responsibilities under a contract or agreement entered into under section 
3674(a). The expenses will be paid by VA under the terms of the contract for 
employees who meet the qualification and performance standards. 

4. Each SAANA contract containing the prototype qualification and performance 
standards requires SAAs to inspect, approve, and supervise courses or programs or 
tests taken by eligible individuals under chapters 30, 32, 33, 34, 35, and 36 of title 38, 
United States Code. The contract incorporates a detailed plan by which the SAAs must 
abide when performing their duties. To be capable of performing the specified duties, a 
certain degree of expertise is required. The contract details the personnel standards 
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that must be met by SAA employees, and states that the "State shall use fully qualified 
personnel in accordance with qualification and performance standards mandated by 
38 U.S.C. § 3674A(a)(b) and the State's Civil Service or other existing State 
employment standards for the performance of the functions for which reimbursement is 
provided under this contract." (Emphasis added.) The qualifications standards defined 
in the contract are as follows: 

(a) Qualification standards for personnel approving and supervising 
courses offered by educational institutions are as follows: Bachelor's 
Degree with 5 years of related experience; Master's Degree with 
3 years of related experience; or Doctoral Degree with 1 year of related 
experience. 

(b) Qualification standards for personnel approving and supervising 
courses offered by job training establishments are as follows: 
Bachelor's Degree with 2 years of related experience or equivalent in 
education and/or related work experience totaling 6 years. 

It is notable that the higher-level qualification standards for personnel approving 
and supervising courses offered by educational institutions, versus personnel 
approving and supervising courses offered by job training establishments, 
contemplate additional periods of related service or higher-level degrees rather 
than additional training on the job. 

5. Under 38 U.S.C. § 3674A(b)(1), each SAA who has a contract or agreement 
with VA must apply qualification and performance standards based on the 
prototype standards developed jointly by VA and the SAAs. Moreover, Federal 
Acquisition Regulations require government contractors to meet the standards 
prescribed for qualification before award of a contract. See FAR § 52.209-1 ("the 
product, manufacturer, or source must have demonstrated that it meets the 
standards prescribed for qualification before award of this contract"). Thus, 
contractors are usually hired because they have particular expertise that the 
agency lacks and that is needed to accomplish a desired goal. 

6. The statutory scheme governing SAAs and contractual requirements which bind 
SAAs make clear that SAA employees must have the education and experience to be 
"fUlly qualified" for the position when they are hired. Accordingly, 38 U.S.C. 
§ 3677(c)(7), which prohibits approval of a course of training given to "an eligible 
veteran or person who is already qualified by training and experience for the job" 
precludes approval of an OJT program for these employees. Furthermore, a position 
with an SAA whose sole responsibility is to approve courses of education and OJT 
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programs is not one that usually requires full-time training for a period of not less than 6 
months and not more than 2 years, which is a condition for approval of an OJT program 
LInder 38 U.S.C. § 3677(c)(2). Rather, the contract an SAA signs with VA requires a 
candidate hired by an SAA to approve and supervise courses offered by job training 
establishments to meet specified qualification and personnel standards, including years 
of related work experience, which would enable the employee to perform the job without 
further full-time training. For the reasons stated, VA may not approve an OJT program 
for SAAs' professional staff members responsible for approving programs of education 
or training for veterans training under the provisions of chapter 36. 


